HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Vanligast är att HPV läker ut av sig själv men för vissa stannar den kvar och kan då leda till kondylom (könsvårtor), cellförändringar och i värsta fall cancer som t.ex livmoderhalscancer.

Det finns flera olika typer av HPV-virus och de flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. En majoritet av alla sexuellt aktiva drabbas. Även om du har haft sex tidigare så är risken liten att du blivit smittad av alla sorter som vaccin skyddar mot. Numera ingår HPV-vaccination i barnvaccinationsprogrammet men det finns anledning att även som vuxen se över sitt skydd. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om HPV-vaccin.

Det behöver inte vara försent att vaccinera sig mot HPV.

Kom ihåg att vaccination inte ersätter rutinmässig gynekologisk cellprovtagning. Du bör fortsätta att följa läkarens anvisningar om regelbundna cellprovskontroller samt förebyggande och skyddande åtgärder om du är kvinna.

Varje år får:

  • Ca 28 000 män och kvinnor kondylom.
  • Ca 550 kvinnor livmoderhalscancer.
  • Ca 30 000 kvinnor besked om att de har cellförändringar.

Vad är HPV?

Vaccination hjälper
till att skydda

Precis som för andra virus (influensa, hepatit B etc.), hjälper vaccination till att skydda.

Vaccinet fungerar genom att de antikroppar som utvecklas, tack vare vaccinet, förstör HPV-viruset och hindrar infektionen att spridas. Vaccin skyddar inte mot HPV-typer som man redan är smittad med.

Här kan du vaccinera dig

5 myter om HPV

Myt
1

HPV är sällsynt.

Svar: nej, HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion. HPV kan drabba vem som helst, kvinnor som män. HPV är faktiskt så pass vanligt att de flesta sexuellt aktiva människor någon gång har haft en HPV-infektion.

Myt
2

Om jag har HPV kommer jag att få cancer.

Svar: det finns över 200 typer av HPV. Vissa typer av HPV orsakar vårtor och några typer av HPV kan leda till förstadier av cancer eller cancer.

De flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva, men ibland blir de långvariga. HPV-infektioner kan orsaka cellförändringar, men det tar vanligtvis många år innan cancer utvecklas. HPV orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer. Genom cellprovtagning för kvinnor kan eventuella cellförändringar identifieras innan de utvecklas till livmoderhalscancer.

Myt
3

Det går att bota HPV.

Svar: det finns ingen behandling mot HPV-infektion, oftast försvinner dock infektionen av sig själv. Kroppen läker vanligtvis ut HPV-viruset inom ungefär två år.

Myt
4

HPV drabbar endast kvinnor.

Svar: nej. HPV kan drabba vem som helst som är sexuellt aktiv, oavsett könstillhörighet. Vissa typer av HPV kan på lång sikt orsaka cancer för både män och kvinnor, och vissa typer av HPV kan orsaka kondylom (könsvårtor) hos både män och kvinnor.

Myt
5

HPV och kondylom är samma sak.

Svar: nej. HPV-virus är en sexuellt överförbar infektion och vissa typer av HPV-virus kan leda till kondylom, även kallat könsvårtor. Det finns behandlingar mot könsvårtor, som kan förskrivas på t.ex. vårdcentral eller ungdomsmottagning.

Hitta din närmaste vaccinationscentral

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig.
Alla barn i åk 5 får möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt via elevhälsan. För dig som är äldre finns möjlighet att bekosta den själv. Fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.