Vaccin mot HPV. Det är värt det. Så värt.

HPV smittar genom sexuell kontakt då hud och slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Det betyder att smitta kan överföras även utan penetration. Så många som 4 av 5 får någon gång i livet HPV. Oftast läker det ut men för vissa stannar det kvar och kan då leda till kondylom (könsvårtor) och i värsta fall cancer. Viruset finns i över 200 olika varianter så det är värt att vaccinera dig även om du redan är sexuellt aktiv.

Vaccination hjälper
till att skydda

Precis som för andra virus (influensa, hepatit B etc.), hjälper vaccination till att skydda.

Vaccinet fungerar genom att de antikroppar som utvecklas, tack vare vaccinet, förstör HPV-viruset och hindrar infektionen att spridas. Vaccin skyddar inte mot HPV-typer som man redan är smittad med.

Här kan du vaccinera dig

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Vanligast är att HPV läker ut av sig själv men för vissa stannar den kvar och kan då leda till kondylom (könsvårtor), cellförändringar och i värsta fall cancer som t.ex livmoderhalscancer.

Det finns flera olika typer av HPV-virus och de flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. En majoritet av alla sexuellt aktiva drabbas. Även om du har haft sex tidigare så är risken liten att du blivit smittad av alla sorter som vaccin skyddar mot. Numera ingår HPV-vaccination i barnvaccinationsprogrammet men det finns anledning att även som vuxen se över sitt skydd. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om HPV-vaccin.

Varje år får:

  • Ca 20 000 män och kvinnor kondylom.
  • Ca 550 kvinnor livmoderhalscancer.
  • Ca 62 000 kvinnor besked om att de har cellförändringar.

Kom ihåg att vaccination inte ersätter rutinmässig gynekologisk cellprovtagning. Du bör fortsätta att följa läkarens anvisningar om regelbundna cellprovskontroller samt förebyggande och skyddande åtgärder om du är kvinna.

Vill du boka tid för HPV-vaccination?

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig.

Alla barn i åk 5 får möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt via elevhälsan. För dig som är äldre finns möjlighet att bekosta den själv. Fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.

Vad är HPV?

HPV är Sveriges mest sexuellt överförbara virusinfektion och det finns mer än 200 typer av HPV.

Läs mer

Riskerna med HPV-infektion?

Vissa HPV-infektioner utvecklas långsamt utan synliga symtom. HPV kan finnas ”vilande” i kroppen eller försvinna spontant.

Läs mer

5 myter om HPV

HPV är sällsynt, Det går att bota HPV, läs om 5 myter inom HPV.

Läs mer

HPV vaccination för pojkar födda före 2009

Om din son är född före 2009 och därmed inte omfattas av vaccinationsprogrammet så kan du som förälder ändå vaccinera ditt barn mot HPV genom privat vaccination. Genom privat HPV-vaccination via vaccinationscentral kan du hjälpa till att skydda ditt barn. Denna vaccination är egenbekostad.

Läs mer

Du lämnar nu hpvvaccin.se

Länken du har valt tar dig till en tredje parts webbplats. Vi granskar inte eller kontrollerar inte innehållet på någon tredje parts webbplats. Vi stöder inte och är inte ansvariga för noggrannhet, innehåll, praxis eller standarder för tredjepartskällor.