Vaccin mot HPV. Det är värt det. Så värt.

HPV-infektion hos pojkar och män

HPV smittar via sex med eller utan penetration då smittan kan överföras vid kontakt mellan hud och slemhinnor såväl som mellan slemhinnor. Därför ger kondom inte ett fullt skydd. Man kan även skydda sig mot HPV med vaccin. Sedan 2020 ingår vaccination mot HPV även för pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet. Därmed erbjuds alla barn; flickor och pojkar gratis HPV-vaccination i årskurs 5 i skolan.

Om din son är född före 2009 finns privat vaccination som är egenbekostad

Hitta vaccinationscentral nära dig

Det finns ca 200 typer av HPV-virus och de flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. HPV-virus som drabbar pojkar eller flickor kan i vissa fall leda till kondylom (könsvårtor) eller i värsta fall cancer som t.ex. analcancer eller livmoderhalscancer.

Vaccination hjälper till att skydda mot cancer

Precis som för andra virus (influensa, hepatit B etc.), hjälper vaccination till att skydda mot infektion.

Vaccin fungerar genom att de antikroppar som utvecklas, tack vare vaccination, förstör HPV-viruset och hindrar infektionen att spridas. Vaccin skyddar inte mot HPV-typer som man redan är smittad med för stunden. Däremot hjälper det till att stärka skyddet för återinfektion av de man redan har haft.

Här kan du vaccinera dig

Ovaccinerade pojkar och män har ett svagt immunsvar mot HPV-infektion, vilket gör att de löper ökad risk att bli återinfekterade. Dessutom minskar inte HPV-förekomst hos män med åldern, till skillnad från HPV-förekomst hos kvinnor.

Incidensen av vissa HPV-relaterade cancerformer hos män, såsom analcancer, ökar i vissa länder som USA.

4 av 5 får någon gång HPV som i vissa fall kan leda till kondylom eller i värsta fall cancer.

Natten

Vill du boka tid för HPV-vaccination?

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig.

Alla barn i åk 5 får möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt via elevhälsan. För dig som är äldre finns möjlighet att bekosta den själv. Fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.

Vad är HPV?

HPV är Sveriges mest sexuellt överförbara virusinfektion och det finns mer än 200 typer av HPV.

Läs mer

Vad kan jag göra som förälder?

Det är viktigt att prata öppet om sex och risker. Välj ett bra tillfälle och använd ord som gör att du känner dig bekväm.

Läs mer

Riskerna med HPV-infektion?

Vissa HPV-infektioner utvecklas långsamt utan synliga symtom. HPV kan finnas ”vilande” i kroppen eller försvinna spontant.

Läs mer

HPV vaccination för vuxna

Även som vuxen går det att vaccinera sig mot HPV. En majoritet av alla sexuellt aktiva drabbas, oavsett ålder. Så även om du har haft sex tidigare eller har haft en HPV-virusinfektion, cellförändringar el.dyl, så är sannolikheten liten att du blivit smittad av alla sorter som vaccin skyddar mot. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om HPV vaccin.

Läs mer

Du lämnar nu hpvvaccin.se

Länken du har valt tar dig till en tredje parts webbplats. Vi granskar inte eller kontrollerar inte innehållet på någon tredje parts webbplats. Vi stöder inte och är inte ansvariga för noggrannhet, innehåll, praxis eller standarder för tredjepartskällor.