Vaccin mot HPV. Det är värt det. Så värt.

Att våga ta steget till kyssen. Och känna att allt är så rätt och släppa garden. Låta allt hända. Att våga ge sig hän. Vaccin mot HPV. Det är värt det. Så värt.

HPV smittar via sex och drabbar även pojkar. Det smittar genom sexuell kontakt då hud och slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Det betyder att smitta kan överföras även utan penetration. Vaccin hjälper till att skydda. Sedan 2020 ingår vaccination mot HPV även för pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet. Om din son är född 2009 eller tidigare finns privat vaccination.

4 av 5 får någon gång HPV som i vissa fall kan leda till kondylom eller i värsta fall cancer.

Vaccination hjälper
till att skydda

Precis som för andra virus (influensa, hepatit B etc.), hjälper vaccination till att skydda.

Vaccinet fungerar genom att de antikroppar som utvecklas, tack vare vaccinet, förstör HPV-viruset och hindrar infektionen att spridas. Vaccin skyddar inte mot HPV-typer som man redan är smittad med.

Här kan du vaccinera dig

Från och med hösten 2020 vaccineras alla barn i årskurs 5 mot HPV; även pojkar. Om din son är född tidigare än 2009 och därmed inte omfattas av vaccinationsprogrammet så kan du som förälder ändå vaccinera ditt barn mot HPV genom privat vaccination

Det finns flera typer av HPV-virus och de flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. HPV-virus som drabbar pojkar eller flickor kan i vissa fall leda till kondylom (könsvårtor) eller i värsta fall cancer som t.ex. analcancer eller livmoderhalscancer.

Genom privat HPV-vaccination via vaccinationscentral kan du hjälpa till att skydda ditt barn. Denna vaccination är egenbekostad.

Vill du boka tid för HPV-vaccination?

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig.

Alla barn i åk 5 får möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt via elevhälsan. För dig som är äldre finns möjlighet att bekosta den själv. Fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.

Frågor och svar om HPV

Vad är HPV?

Humant papillomvirus (HPV)

Humant papillomvirus (HPV) är en virusfamilj som kan infektera hud och slemhinnor.

Det finns mer än 200 typer av HPV: Vissa kan drabba bland annat de inre och de yttre könsdelarna hos kvinnor samt området kring anus hos både kvinnor och män.

HPV är Sveriges vanligaste sexuellt överförbara infektion. Det innebär att de flesta i Sverige någon gång i livet drabbas av en HPV-infektion, fast oftast vet man inte att man har blivit smittad.

Ofta läker infektionen ut, men vissa HPV-infektioner leder till cellförändringar och förstadier till cancer och cancer. Hos kvinnor är den vanligaste formen livmoderhalscancer, men även andra typer av cancer kan utvecklas hos både kvinnor och män.

Läs mer ›

Vilka är riskerna med HPV-infektion?

Riskerna med en HPV-infektion varierar beroende på typ av virus

Vissa HPV-infektioner utvecklas långsamt utan synliga symtom. HPV kan finnas i kroppen över tid eller försvinna spontant.

Vissa människor utvecklar kondylom (könsvårtor), medan andra drabbas av allvarligare sjukdom, såsom förstadier till cancer som utvecklas till cancer.

Läs mer ›

Vad kan jag göra som förälder?

Vad kan du göra för att skydda ditt barn?

Det är viktigt att prata öppet om sex och risker. Välj ett bra tillfälle och använd ord som gör att du känner dig bekväm.

Prata om preventivmedel. Erbjud dig att köpa kondomer. Erbjud att boka tid och följa med till barnmorska, ungdomsmottagning eller gynekolog.

Prata om sexuellt överförbara sjukdomar. Skydda ditt barn och prata om HPV idag.

Om ditt barn inte blivit vaccinerat i skolan, är det viktigt att ni diskuterar vaccination tillsammans med elevhälsan. Du kan även tala med en vaccinatör, läkare, barnmorska eller gynekolog.

Läs mer ›

Egenbekostad vaccination - vad gäller?

Pojkar födda 2008 eller tidigare samt män och kvinnor som inte omfattas av vaccinationsprogrammet kan vaccinera sig via privat vaccinationscentral eller vårdcentral. Denna vaccination är egenbekostad.

Vissa vaccinationsmottagningar har HPV-vaccin på plats. Ifall de inte skulle ha vaccinet på plats får du själv hämta det på ett apotek innan du besöker mottagningen, som sedan administrerar sprutan. Vad vaccinationen kostar kan variera beroende på vilken region du bor i och/eller vilken mottagning du väljer att vaccinera dig hos.

5 myter om HPV

Myt
1

HPV är sällsynt.

Svar: nej, HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion. HPV kan drabba vem som helst, kvinnor som män. HPV är faktiskt så pass vanligt att de flesta sexuellt aktiva människor någon gång har haft en HPV-infektion.

Myt
2

Om jag har HPV kommer jag att få cancer.

Svar: det finns över 200 typer av HPV. Vissa typer av HPV orsakar vårtor och några typer av HPV kan leda till förstadier av cancer eller cancer.

De flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva, men ibland blir de långvariga. HPV-infektioner kan orsaka cellförändringar, men det tar vanligtvis många år innan cancer utvecklas. HPV orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer. Genom cellprovtagning för kvinnor kan eventuella cellförändringar identifieras innan de utvecklas till livmoderhalscancer.

Myt
3

Det går att bota HPV.

Svar: det finns ingen behandling mot HPV-infektion, oftast försvinner dock infektionen av sig själv. Kroppen läker vanligtvis ut HPV-viruset inom ungefär två år.

Myt
4

HPV drabbar endast kvinnor.

Svar: nej. HPV kan drabba vem som helst som är sexuellt aktiv, oavsett könstillhörighet. Vissa typer av HPV kan på lång sikt orsaka cancer för både män och kvinnor, och vissa typer av HPV kan orsaka kondylom (könsvårtor) hos både män och kvinnor.

Myt
5

HPV och kondylom är samma sak.

Svar: nej. HPV-virus är en sexuellt överförbar infektion och vissa typer av HPV-virus kan leda till kondylom, även kallat könsvårtor. Det finns behandlingar mot könsvårtor, som kan förskrivas på t.ex. vårdcentral eller ungdomsmottagning.

HPV vaccination för vuxna

Även som vuxen går det att vaccinera sig mot HPV. En majoritet av alla sexuellt aktiva drabbas, oavsett ålder. Så även om du har haft sex tidigare så är sannolikheten liten att du blivit smittad av alla sorter som vaccin skyddar mot. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om HPV vaccin.

Läs mer

Du lämnar nu hpvvaccin.se

Länken du har valt tar dig till en tredje parts webbplats. Vi granskar inte eller kontrollerar inte innehållet på någon tredje parts webbplats. Vi stöder inte och är inte ansvariga för noggrannhet, innehåll, praxis eller standarder för tredjepartskällor.