Vaccin mot HPV. Det är värt det. Så värt.

Visste du att män drabbas av HPV i lika stor utsträckning som kvinnor?

Det finns ca 200 typer av HPV-virus och de flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. HPV-virus som drabbar unga män kan i vissa fall leda till kondylom (könsvårtor) eller i värsta fall cancer som t.ex. analcancer.

HPV smittar via sex med eller utan penetration då smittan kan överföras vid kontakt mellan hud och slemhinnor såväl som mellan slemhinnor. Därför ger kondom inte ett fullt skydd. Man kan även skydda sig mot HPV med vaccin.

Hitta vaccinationscentral nära dig

Vaccination hjälper
till att skydda

Precis som för andra virus (influensa, hepatit B etc.), hjälper vaccination till att skydda.

Vaccinet fungerar genom att de antikroppar som utvecklas, tack vare vaccinet, förstör HPV-viruset och hindrar infektionen att spridas. Vaccin skyddar inte mot HPV-typer som man redan är smittad med.

Här kan du vaccinera dig

Ovaccinerade män har ett svagt immunsvar mot HPV-infektion, vilket gör att de löper ökad risk att bli återinfekterade. Dessutom minskar inte HPV-förekomst hos män med åldern, till skillnad från HPV-förekomst hos kvinnor.

I Sverige får varje år cirka 20 000 män och kvinnor kondylom orsakade av HPV

Kondylom (könsvårtor) är mycket smittsamma och kan vara både obehagliga och generande. Cirka 90% av fallen kan förhindras genom HPV-vaccination.

Läs mer om riskerna med HPV-infektion

Vill du boka tid för HPV-vaccination?

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig.

Alla barn i åk 5 får möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt via elevhälsan. För dig som är äldre finns möjlighet att bekosta den själv. Fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.

Vad är HPV?

HPV är Sveriges mest sexuellt överförbara virusinfektion och det finns mer än 200 typer av HPV.

Läs mer

Hur smittar HPV?

Detta är en osynlig infektion som i de flesta fall varken märks eller känns, och därför är det svårt att veta om någon är infekterad med HPV.

Läs mer

Riskerna med HPV-infektion?

Vissa HPV-infektioner utvecklas långsamt utan synliga symtom. HPV kan finnas ”vilande” i kroppen eller försvinna spontant.

Läs mer

HPV vaccination för pojkar

Om din son är född före 2009 och därmed inte omfattas av vaccinationsprogrammet så kan du som förälder ändå vaccinera ditt barn mot HPV genom privat vaccination. Genom privat HPV-vaccination via vaccinationscentral kan du hjälpa till att skydda ditt barn. Denna vaccination är egenbekostad.

Läs mer

HPV vaccination för kvinnor

Även som vuxen går det att vaccinera sig mot HPV. En majoritet av alla sexuellt aktiva drabbas, oavsett ålder. Så även om du har haft sex tidigare eller har haft en HPV-virusinfektion, cellförändringar el.dyl, så är sannolikheten liten att du blivit smittad av alla sorter som vaccin skyddar mot. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om HPV vaccin.

Läs mer

Du lämnar nu hpvvaccin.se

Länken du har valt tar dig till en tredje parts webbplats. Vi granskar inte eller kontrollerar inte innehållet på någon tredje parts webbplats. Vi stöder inte och är inte ansvariga för noggrannhet, innehåll, praxis eller standarder för tredjepartskällor.