Vaccin mot HPV. Det är värt det. Så värt.

Är du kvinna född 1994-1999?

Även du som har vaccinerat dig tidigare kan nu kostnadsfritt uppgradera ditt skydd mot HPV.
Läs mer på hpvcenter.se/utrotning eller cancerfonden.se.

För att uppnå utrotning av livmoderhalscancer i Sverige behöver fler kvinnor vara vaccinerade. Om du vaccinerar dig skyddar du både dig själv och bidrar till att livmoderhalscancer utrotas!

Vaccination hjälper
till att skydda

Precis som för andra virus (influensa, hepatit B etc.), hjälper vaccination till att skydda.

Vaccinet fungerar genom att de antikroppar som utvecklas, tack vare vaccinet, förstör HPV-viruset och hindrar infektionen att spridas. Vaccin skyddar inte mot HPV-typer som man redan är smittad med.

Sverige idag: Screening och vaccination

Livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). Tack vare vaccination och screening mot HPV har vi nu möjlighet att utrota livmoderhalscancer, den första cancern att kunna bli utrotad i världen.

Screening syftar främst till att förebygga livmoderhalscancer genom tidig upptäckt av cellförändringar och tumörer. Det nationella screeningprogrammet mot livmoderhalscancer bjuder in alla kvinnor från 23-års ålder för testning mot HPV och cellförändringar.

Sedan 2010 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationsprogrammet (även pojkar från 2020), men kvinnor födda 1999 och tidigare har inte lika hög vaccinationsgrad.

Sveriges riksdag beslutade den 14:e april 2021 att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer och därför erbjuds nu kvinnor födda 1994-1999 HPV-vaccination mot 9 HPV-typer med efterföljande HPV-prov. Kampanjen startades den 3:e maj 2021 genom att erbjuda gratis HPV-vaccination med efterföljande HPV-prov.

Även om du inte är kvinna född 1994-1999 är det värt att vaccinera sig vilket du kan läsa mer om här på vår hemsida. Här finns möjlighet att boka tid för vaccination utanför elimineringsstudien.

Vill du boka tid för HPV-vaccination?

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig.

Alla barn i åk 5 får möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt via elevhälsan. För dig som är äldre finns möjlighet att bekosta den själv. Fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.

Vad är HPV?

HPV är Sveriges mest sexuellt överförbara virusinfektion och det finns mer än 200 typer av HPV.

Läs mer

Hur smittar HPV?

Detta är en osynlig infektion som i de flesta fall varken märks eller känns, och därför är det svårt att veta om någon är infekterad med HPV.

Läs mer

Riskerna med HPV-infektion?

Vissa HPV-infektioner utvecklas långsamt utan synliga symtom. HPV kan finnas ”vilande” i kroppen eller försvinna spontant.

Läs mer

HPV vaccination för unga män

Det finns ca 200 typer av HPV-virus och de flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. HPV-virus som drabbar unga män kan i vissa fall leda till kondylom (könsvårtor) eller i värsta fall cancer som t.ex. analcancer.

Läs mer

HPV vaccination för kvinnor

Även som vuxen går det att vaccinera sig mot HPV. En majoritet av alla sexuellt aktiva drabbas, oavsett ålder. Så även om du har haft sex tidigare eller har haft en HPV-virusinfektion, cellförändringar el.dyl, så är sannolikheten liten att du blivit smittad av alla sorter som vaccin skyddar mot. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om HPV vaccin.

Läs mer

Du lämnar nu hpvvaccin.se

Länken du har valt tar dig till en tredje parts webbplats. Vi granskar inte eller kontrollerar inte innehållet på någon tredje parts webbplats. Vi stöder inte och är inte ansvariga för noggrannhet, innehåll, praxis eller standarder för tredjepartskällor.