80% av befolkningen får någon gång en HPV-virusinfektion, det gör HPV till Sveriges vanligaste sexuellt överförbara virusinfektion.

Humant papillomvirus (HPV) är en virusfamilj som kan infektera hud och slemhinnor och spridas genom smitta mellan dessa.

Det finns mer än 200 typer av HPV: De kan spridas till bland annat de inre och de yttre könsdelarna samt området kring anus hos både kvinnor och män. Ofta läker infektionen ut, men vissa HPV-infektioner leder till cellförändringar och förstadier till cancer och cancer. Hos kvinnor är den vanligaste formen livmoderhalscancer, men även andra typer av cancer kan utvecklas hos både kvinnor och män, t.ex analcancer. Andra HPV-infektioner kan leda till Kondylom (könsvårtor).

Många bär på de HPV-typer som kan ge allvarliga cellförändringar. De flesta i Sverige smittas någon gång i livet av en HPV-infektion, fast oftast vet man inte att man har blivit smittad.

Uppskattat antal nya fall av HPV-relaterad cancer och
kondylom (könsvårtor) per år i Sverige*

  • Livmoderhalscancer (550)
  • Vulvacancer (200)
  • Vaginalcancer (40)
  • Analcancer (200)
  • Kondylom (könsvårtor)
    (20 000)

*HPV orsakar fler cancerformer än ovan angivna

Lär dig mer om HPV

Ibland finns viruset i kroppen utan att visa några tecken eller symtom.

HPV finns i hela världen

80%

av den sexuellt aktiva befolkningen drabbas någon gång
under livet av en HPV-infektion.

Vaccinera dig

Du kan vara smittad utan att veta om det!

Du lämnar nu hpvvaccin.se

Länken du har valt tar dig till en tredje parts webbplats. Vi granskar inte eller kontrollerar inte innehållet på någon tredje parts webbplats. Vi stöder inte och är inte ansvariga för noggrannhet, innehåll, praxis eller standarder för tredjepartskällor.